Actief leren

Hoe zie ik Actief leren?

Bewegend leren hoor je steeds vaker terug in onderwijsland. Als kind wat een enorme hekel had aan gym, had ik er in eerste instantie mijn twijfels over. Maar bewegend leren is veel meer dan estafette dictee en tafeltraplopen. De term actief leren gebruik ik dan ook liever. Dat kan namelijk ook wel gewoon aan een tafeltje of in het eigen lokaal en hoeft niet altijd heel sportief. Het gaat voor mij vooral om de afwisseling en de zintuigelijke input tijdens het werken. Werken met fysiek materiaal zoals blokken, kralen of met elkaar geeft al veel meer zintuigelijke input dat een computerscherm of boek. Daarnaast zorgt deze afwisseling voor meer betrokkenheid en meer eigen verantwoordelijkheid. Hoe werk en leer ik het best? (metacognitie)

 

Onderzoek

Er is behoorlijk wat onderzoek gedaan naar de effecten van actief leren. 

 

Vanuit een meer medisch wetenschappelijk perspectief zorgt bewegen voor een betere doorbloeding. daardoor komt er meer zuurstof en meer glucose bij het brein, wat nodig is voor het functioneren. Daarnaast is bewegen is goed voor de aanmaak van nieuwe en sterke verbindingen in het brein. Dit zijn dezelfde verbindingen die worden gebruikt voor cognitieve taken. Je bent dan beter in staat om je cognitieve taken uit te voeren. Het brein wordt van bewegen letterlijk actiever. 

 

Door gelijktijdig te bewegen en te leren moeten het lijf en het brein samenwerken. Hierdoor worden veel meer zintuigen-prikkels bij het leren betrokken dan tijdens een zittende les. En juist die zintuigen zijn cruciaal voor het lerend vermogen. Voor een actief brein. Voor het geheugen, de emoties, taal. Eigenlijk voor alles wat met leren te maken heeft. 

Referenties

Scherder, E. (2014). Laat je hersenen niet zitten: hoe lichaamsbeweging de hersenen jong houdt. Singel Uitgeverijen.

Scherder, E., & Hofstra, L. (2020). Hart voor je brein: Over beweging en voeding voor hart en hersenen. Singel Uitgeverijen.

Wetenschappelijk bewezen: actieve kinderen leren beter. (2018, September 12). Rijksuniversiteit Groningen. https://www.rug.nl/aletta/blog/wetenschappelijk-bewezen-actieve-kinderen-leren-beter-13-09-2018