Filosofie & Mindset

De 4 batterijen (Middenbouw - Bovenbouw)

Met dit werkblad denken de kinderen na over hun 4 batterijen; lichaam, denk, gevoel en waarde. Wat zorgt er bij jou voor dat deze batterijen opladen? Wat zorgt er juist voor dat ze leeglopen. Met dit werkblad kunnen de kinderen hier eerste zelf over nadenken. Je kunt dit daarna bespreken in groepjes/klassikaal. Dit gaat over zelfkennis, wat zorgt er bij mij voor dat ik leegloop? Deze les is gebaseerd op het boek van Jochem Uytdehaage. Bij het werkblad zit een blad met toelichting voor de leerkracht en ev. leerlingen. 

Uytdehaage, J., & Olsthoorn, T. (2022). Opgeladen!: Boost je geluk, gezondheid en prestaties. Ambo|Anthos.

4 Batterijen Incl Toelichting
PDF – 1,2 MB 10 downloads

Muziek en je batterij opladen (Middenbouw-Bovenbouw)

Ik zie steeds vaker kinderen die het liefst met muziek op hun koptelefoon werken. Maar is dat echt de manier voor jou om je te concentreren? En welke muziek helpt je dan juist wel/niet? Je kunt dit werkblad op 2 manieren gebruiken; laat de kinderen zelf 5 muziekstukken laten kiezen die ze wel/niet helpt opladen of je kunt zelf 5 uitlopende stukken kiezen (denk aan klassiek, metal, pop country, etc.) en deze met de hele klas luisteren. Is het voor iedereen hetzelfde? Waarom werkt het een wel en het ander niet?

Deze les is verbonden met de 4 batterijen. Hij kan er zowel voor als na gegeven worden. 

Muziek Als Oplaadpunt
PDF – 1,1 MB 9 downloads

Batterijvreters (Middenbouw-Bovenbouw)

Je batterijen kun je opladen maar die kunnen ook extra hard leeglopen. In deze opdracht oefenen de kinderen met het herkennen van hun eigen valkuilen. (metacognitie/zelfreflectie)

Batterijvreters
PDF – 1,5 MB 13 downloads

Filosoferen met (kunst)kaarten (Middenbouw - Bovenbouw)

Een korte en toegankelijke opdracht op het gebied van filosoferen. Je hebt hiervoor een set (kunst) kaarten nodig met zoveel mogelijk verschillende, liefst enigzins abstracte, afbeeldingen. Denk aan (oude) ansichtkaarten of bijvoorbeeld de kaarten van het spel Dixit of Mysterium. Spreid de kaarten uit op een tafel en laat elk kind een eigen kaart kiezen. Waarom kies je hiervoor? De kinderen vullen dit eerst voor zichzelf in. Daarna kun je het in de klas of in groepjes met elkaar delen. Het doel van deze opdracht is een stukje zelfreflectie/metacognitie en evalueren.

Werkblad Filosoferen Met Kaarten
PDF – 810,7 KB 11 downloads